Skip to content

Plastic. Memorie afectivă și risipă – 2020

Prin ”Plastic. Memorie afectivă și risipă”, Asociația Macaia a propus un demers de activare participativă prin artă, un dialog public unde au fost chestionate practici, reprezentări și utilizări individuale și din sfera socială ale plasticului.
Produsele proiectului: O cercetare artistică incluzând tehnici de auto-etnografie pentru realizarea unui articol de cercetare artistică. S-au realizat filmări pentru diversele etape ale constituirii conceptului ecoperformanceului; O cercetare de antropologie culturală cu privire la rolul și spațiul socio-cultural pe care plasticul îl ocupă în societatea românească în ultimele decenii; Primul ecoperformance din spațiul artistic românesc- o producție la granița mai multor tipuri de expresii: art performance cu componente de teatru participativ, sound art experimental, video mapping și arheologie subiectivă; o Instalație VR; un videoperformance; serie de fotografie conceptuală; 3 ateliere creative online cu grupurile țintă – comunități din județe diferite; prima platforma din Romania de tip participativ in domeniul artistic-ecologic, îmbogățită cu conținut până în prezent, reprezintă o sursă de informare și un instrument de agregare socială și participare în jurul temei alese.
Reultatele proiectului: activare comunitară prin participativitate (grup online, open-calluri, participări la festivaluri – Brașov și Constanța); semnalarea în spațiul cultural a criei plasticului și încurajarea dialogului dintre ecologie și artă – respectiv conturarea unei comunități interesată de intersecția celor două sfere.
Continuitatea proiectului (decembrie 2020 – prezent) a fost dată de formarea, în interiorul Asociației, a unui un grup artistic – colectivul Plastic ArtPerformance-, ale cărui acțiuni din spațiul public și online, inclusiv internațional duc mai departe mesajul proiectului și promovează forma artistică emergentă a ecoperformance-ului în România.